10 razloga
da proplešete tango

Izvor: Tango Space

1. Muzika

Ulaziš na milongu (plesno veče) i ostatak sveta nestaje. Stižeš u neko drugo doba, kad su orkestri svirali cele noći neodoljive i sofisticirane ritmove tanga. Tango muzika je zanosna, primamljiva, izazovna… i vodiće te na putovanje kroz tvoju dušu “dalje” nego što to možeš da zamisliš!

2. Ljudi

Dobrodošao/la u novu zajednicu! Plesanje tanga je prilika da podeliš čarobne plesne trenutke sa divnim ljudima. Takođe, to je način da upoznaš nove ljude koji, nakon mnogo zajedničkih časova, tandi (set od 3/4 pesme koje plešemo sa istom osobom) i milongi, postaju bliski prijatelji!

3. „Povezanost“

U pitanju je naša mala tajna, naša jedinstvenost, naša osobenost. Nijedan drugi ples ti neće doneti taj osećaj. “Povezanost” nastaje kada moćna a tako delikatna alhemija koja se rodi između dvoje plesača postavi njihov ples na novu ravan. Koji god da je tvoj plesni nivo i koja god da je tvoja plesna uloga, seliš se u nove visine. Nešto kao kada se zaljubljuješ u najboljeg prijatelja dok jedete kolače. I kad se jednom upecaš na ovu tango udicu, uvek želiš još.

4. Mišići

Osećaš se malo mlitavo u poslednje vreme? Tango će se pobrinuti za to. Plesanje tokom čitave noći ekvivalentno je petočasovnom planinarenju… ali sa okretima i divnom muzikom. Uskoro ćeš naučiti kako da koristiš mišiće trupa zarad ravnoteže, i noge u svrhu snage i fluidnosti na plesnom podijumu.

5. Elegancija

Postoji razlog zbog kog zaljubljenici u tango provode toliko vremena na časovima! Tango je neizmerno elegantan i svi mi imamo za cilj lepo držanje, fluidnost i lakoću u pokretu, dok izvodimo figure zadnjeg oća i hira. Ukoliko tražite pomenute karakteristike u svakodnevnom okruženju, plesača tanga ćete uočiti izdaleka. Mišićna memorija se ne aktivira samo tokom časa plesa, te smo mi više ispravljeni, više opušteni i, usudićemo se reći, više srećni.

6. Groznica subotnje večeri – sa smislom i dušom

Možeš zaboraviti neprijatne večeri u bučnom noćnom klubu u kom ne znaš šta da radiš ni sa samim sobom (O da, i mi smo to radili!). Postoje divne milonge tokom cele godine, na koje možeš da dođeš i plešeš, upoznaš ljude i nađeš se sa prijateljima, pijuckaš vino u opuštenom i bezbrižnom ambijentu. Zamisli sve ovo kao susret Glamura i Duše uz dašak Prohujalog vremena.

7. Posmatranje ljudi

Ovo smo mogli nazvati i jednostavno “lepota”. Na milongama ponekad želimo samo da sedimo i posmatramo. Ne postoji ništa lepše nego da posmatraš dvoje ljudi dok plešu i deluju u potpunosti povezano. Ako tome dodaš činjenicu da se tango ples razvija u pravcu da čini da plesači izgledaju zadivljujuće dobro, biće ti jasnije zašto ih posmatramo tako predano…

8. Ostavljanje svega ostalog po strani

U svetu koji nikada ne staje, tango nam nudi priliku da se prepustimo i da budemo do kraja prisutni i povezani sa drugom osobom. U toku jedne tande, potpuno smo usredsređeni na osobu sa kojom plešemo, na muziku i na naš ples. Sve ostalo ostavljamo po strani, pesmu po pesmu. Skoro da nema potrebe za časovima meditiranja kada si plesač, jer imaš svoj tango…

9. Najbolji opijat

Budi na oprezu! Uzmeš nekoliko časova tanga, počneš odlaziti na milonge, osetiš povezanost – i najverovatnije ćeš se “navući”! Ali, kako je to divna, zdrava zavisnost!

10. Putovanja

Počeo je kao mala zajednica plesača u Buenos Ajresu na početku XX veka, razvio se, gotovo iščezao u sedamdesetim godinama, zatim se postepeno vraćao… a danas se tango pleše u celom svetu. Prednost broj 1: gdegod da ideš, sada možeš planirati tango večeri u okviru putovanja. Prednost broj 2: tango putovanja! Ona na koja krećeš sa tango prijateljima, posećujući nova mesta sa osnovnim ciljem da plešete. Rekli smo ti da živimo glamurozno…

A razloga za ples u životu i za život u plesu je još mnogo…

Zato, nikad ne propustite priliku za ples! 🙂

A ako vas interesuje koliko vam treba da proplešete tango, pogledajte ovaj tekst.

Kontaktirajte nas

Mozete da nam posaljete mejl i odgovoricemo Vam uskoro! :)

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search